Testo za pico:
(dva okrogla pekača premera 28 do 30 cm oz. en večji pravokotni pekač)
- 330 g moke
- 18 g svežega kvasa
- pribl. 2 dl vode
- 5 jušnih žlic oljčnega olja
- ščep soli
Nadev za pico:
- pribl. 3 dl paradižnikove omake
- 270 g sveže mocarele za pico
- 150 g češnjevih paradižnikov
- šopek sveže bazilike
- sol, začimbna mešanica za pico
Priprava testa:
Moko zmešajte z vodo in pustite stati vsaj pol ure (ta korak ni nujno potreben, pripomore pa k bolj prožnemu testu), nato dodajte nadrobljen kvas, oljčno olje ter sol in temeljito pregnetite testo. Če ga gnetete strojno, ga gnetite vsaj 15 minut. Testo pokrijte in ga pustite počivati. Če bo počivalo dlje časa, ga postavite v hladilnik.
Medtem ko testo počiva, pripravite preostale sestavine za pico. Pečico segrejte na 220°C.
Paradižnikovo omako solite in po okusu začinite z začimbno mešanico za pico. Mocarelo za pico narežite na tanke rezine ali grobo naribajte. Češnjeve paradižnike operite in prerežite na polovice. Baziliko operite, osušite s papirnato brisačko, osmukajte liste in jih shraniteza kasneje.
Vzhajano testo pregnetite in raztegnite tako, da ustreza izbranemu pekaču. Premažite ga s paradižnikovo omako , obložite z narezanimi mozarelo in paradižniki ter postavite v segreto pečico. Pica se peče pribl. 30 do 35 minut. Pico med peko spremljajte in po potrebi zmanjšajte temperaturo, da se ne zapeče preveč.
Pečeno pico okrasite z lističi bazilike.