Sestavine (pekač premera 22 cm):
- 4 cela jajca
- 225 g fino mletega sladkorja
- 175 g bele moke
- 50 g grenkega kakava v prahu
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 225 g masla sobne temperature
- maslo za namastiti pekače
- sveže jagode
- 0,75 l sladke smetane
- jagodičevje za dekoracijo
Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C. Namastimo okrogel pekač premera 22 cm. Na dno pekača namestimo kos papirja za peko.
Jajca, sladkor, moko, pecilni prašek, kakavov prah in maslo v večji posodi zmešamo , ročno ali z električnim mešalnikom, da se sestavine med seboj dobro povežejo. Končna zmes mora enostavno zdrsniti z žlice.
Zmes ulijemo v pekač in pečemo približno 30 do 35 minut. Tortna osnova je pečena, ko je zlatorjavo zapečena in začnejo robovi odstopati od pekača. Če na tortno osnovo rahlo pritisnemo, mora biti mehka in prožna. Vzamemo iz pečice in pustimo v pekaču približno 5 minut, nato jo nežno vzamemo iz pekača. Počakamo, da se popolnoma ohladi. Stepemo sladko smetano.
Tortno osnovo prerežemo na dva dela in na spodnjo polovico naložimo očiščene jagode, premažemo s stepeno sladko smetano, pokrijemo z drugo polovico, ki jo najprej premažemo s stepeno sladko smetano, nato pa okrasimo z jagodami in drugim jagodičevjem (npr. z ribezom, malinami, borovnicami).
Torto hranimo v hladilniku.









