Sestavine (4 do 6 oseb)
Juha:
- 1 jušna žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 2 pora
- 2 srednje velika krompirja
- 3 bučke
- 800 ml zelenjavne jušne osnove
- 600 g oluščenega zmrznjenega graha
- šopek kreše, po želji
- 4 jušne žlice sveže sesekljane mete
- 2 jušni žlici limoninega ali limetinega soka
- Sol, poper
Popečeni kruhki:
- 4 do 6 rezin rženega kruha
- Oljčno olje
- 100 g kozjega sira
Priprava:
Juha:
V veliki posodi segrejte oljčno olje in dodajte očiščen in nasekljan por. Pražite nekaj minut, da se por zmehča, nato dodajte nasekljan česen, olupljen in na kocke narezan krompir ter na kolobarje narezane bučke. Pražite še nekaj minut. Zalijte z jušno osnovo ter pustite, da zavre. Juha naj nežno bre, dokler se krompir ne skuha. Dodajte zamrznjen grah (in po želji šopek kreše) in kuhajte še nekaj minut. Juho odstavite in vmešajte meto in limonin sok. Pustite nekaj minut, da se malo ohladi in jo nato spasirajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Dodajte sol in poper po okusu.
Juho lahko postrežete toplo ali ohlajeno.
Popečeni kruhki:
K juhi se odlično priležejo popečeni kruhki s kozjim sirom. Pripravite jih tako, da popečete rezine rženega kruha, jih premažete z oljčnih oljem in obložite s kozjim sirom.
Juho lahko popestrite tako, da ji ob serviranju dodate žlico grškega jogurta ali kisle smetane. Okrasite z lističi kreše ali mete.









