
Kremasta omaka s svežim lososom in vodko je moderna jed, tako po videzu kot tudi po sestavinah. Svežino lososa še dodatno obogati limona, če pa dodamo sveže začimbe, kot je koper, pa bomo s krožnikom zagotovo navdušili še tako zahtevnega gosta.
Sestavine:
- 500g peresnikov
- 4 lososovi kotleti
- 2 šalotki
- 400ml smetane za kuhanje
- 0,5 dl vodke
- 60g masla
- žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 žlički kopra
- sol, poper
- limona, sveže zelenje
Peresnike skuhamo v vreli slani vodi po navodilih proizvajalca. Pazimo, da so al dente, torej jih kuhamo točno tako dolgo, kot piše na embalaži ali eno minuto manj. Odcedimo in pripravimo omako.
Šalotko narežemo na drobne kocke in jo 2 minuti pražimo na stopljenem maslu. Dodamo smetano za kuhanje in vodko. Na majhnem ognju kuhamo 5 minut, da alkohol izhlapi in medtem pripravimo ribo. Lososu odstranimo kožo in kosti in ga narežemo na večje kocke (2x1cm). Dodamo ga v omako, solimo, popramo in dodamo koper. Kuhamo 2 minuti in dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, ki bo našo omako obarval nežno roza. Vse skupaj kuhamo še 5 minut, da je losos pripravljen in dodamo peresnike. Dobro premešamo in serviramo.
Namig: Jed lahko obogatimo in poudarimo, če preko naribamo limonino lupinico, saj bo ta poskrbela za dodatno svežino in okus.








