
Kombinacija kremne maslene polente z aromatičnim žajbljem in hrustljavo zapečenim filejem brancina je kot nalašč ustvarjena za postni petek, ko se na naših mizah servira riba. Dodatek ocvrtega žajblja da jedi tisto piko na i in poskrbi, da bo v vašem domu prijetno zadišalo po svežih zeliščih.
Sestavine:
- 4 očiščeni fileji brancina
- 60 g instant polente
- 20 g masla
- 10 lističev svežega žajblja
- sol
- olivno olje
V večji ponvi segrejemo 3 žlice olivnega olja in nanj položimo fileje brancina. Najprej ocvremo tisto stran, na kateri je koža, saj bomo s tem dosegli, da bo le ta lepo hrustljava. Pečemo 3 minute na vsaki strani. Odstavimo in solimo.
Namig:
Ribo solimo na koncu zato, da pri pečenju spusti čim manj lastnega soka in posledično ohrani bogat okus.
Po navodilih proizvajalca skuhamo instant polento. V 4,5 dl vrele vode damo žličko soli, maslo in na drobno narezan žajbelj (nekaj lističev pustimo za dekoracijo). Ko se maslo raztopi, zmanjšamo ogenj in vmešamo 1,5 dl polente. Kuhamo še 2 minuti, ob tem ves čas mešamo s kuhalnico.
Na globok krožnik damo kremno polento in nanjo kos ribe.
Nekaj žajbljevih lističev na hitro ocvremo v 1 dl olja – približno 2 minuti, da postane hrustljav. Z njim dekoriramo naš krožnik.








