Kamniti žar “pirrade” je izvrstna ideja za druženje s prijatelji ob hrani. V čem pa je različen od navadnega žara? Razen najbolj očitnega, da se peče hrana na kamniti plošči, je to tip namiznega žara, kjer vsak si postreže sam. Namizni žar postavimo sredi mize, okoli razporedimo vse sestavine in vsak si lahko po svojem okusu zapeče meso ali zelenjavo na žarečem kamnu.
Kaj lahko pečemo na namiznem žaru “pierrade”?
Na namiznem žaru “pierrade” lahko pečemo vse vrste mesa, ribe in drugo morsko hrano. Pomembno je, da je vse narezano na do 3 mm debele rezine, ki se bodo takoj spekle. Mesne zrezke lahko tudi sami doma s tolkačem za meso stanjšamo na želeno debelino.
Naši mesarji vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri mesa in pripravi vaše pierrade.
Na žarečem kamnu lahko pečemo tudi zelenjavo. Najbolj priljubljene vrste zelenjave so rdeča paprika, bučke, paradižnik, gobe … Poleg zelenjave se lahko na žaru “pierrade” speče tudi prepeličja jajčka.
Nekateri namizni žari “pierrade” imajo tudi možnost priprave sira raclette, ki se izvrstno poda s pečenim mesom in zelenjavo.
Katere omake so primerne za “pierrade”?
Poleg mesa in zelenjave lahko postrežete poljubno omako, ki menite, da bo lepo dopolnila okus mesa. V Franciji so najbolj priljubljne omake béarnaise, bourguignon, majoneza, aioli, ali tartarska omaka.
Kako vzdržujemo kamen?
Zelo je pomembno, da kamnite površine ne čiste z detergentom za posodo.
Ko zaključite s peko, napravo odklopite in počakajte, da se kamen pohladi. Nato kamen operite samo z vročo vodo in gobo. V primeru bolj trdovratne umazanije lahko uporabite tudi železno gobico, vendar to storite le, če ne gre drugače, saj železna gobica lahko popraska sijočo površino kamna.
Kamen lahko počistite tudi s sodo bikarbono. Ta metoda odstrani tudi trdovratne vonjave, ki so se bolj globoko vžrle v kamen. Ko odklopite napravo, počakajte, da se postane kamnita površina mlačna. Nato jo navlažite in hitro nanjo potrosite plast sode bikarbone. Pustite delovati 1 uro in nato z vodo in gobo splaknite.
Ko ste kamen očistili, ga dobro posušite s krpo in hranite do naslednje uporabe v suhem prostoru.
Toplo vabljeni v našo mesnico in ribarnico, kjer vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri mesa in rib in želimo vam prijetno druženje ob namiznem žaru “pierrade”!









