Jakobove pokrovače so prava poslastica za sladokusce, še posebej priljubljena v prazničnih dneh. Pripravite jih lahko preprosto na žaru z najboljšim oljčnim oljem ali pa jih gratinirate in poskrbite za posebno razvajanje brbončic.
ČAS PRIPRAVE: približno 30 minut
ČAS PEKE: približno 10 minut
ZA 4 OSEBE
ČAS PEKE: približno 10 minut
ZA 4 OSEBE
Potrebujete
- 60 g moke
- 40 g masla
- 1 šalotka
- 10 cl belega vina
- 40 cl zelenjavne jušne osnove
- 10 g goste smetane
- 250 g šampinjonov
- 250 g jakobovih pokrovač
- 20 g krušnih drobtin
- kanček olivnega olja
Navodila
Pečico najprej segrejte na 180° C. Maslo stopite, pražite sesekljano šalotko dve minuti in dodajte moko. Nenehno mešajte in nato vlijte belo vino in zelenjavno jušno osnovo. Pustite kuhati na srednjem ognju, da se omaka zgosti. Ko dobite konsistenco bešamela, posolite in popoprate. Očistite in narežite šampinjone in jih popražite na malo olja. K omaki dodajte gosto smetano, šampinjone, jakobove pokrovače in pripravek razdelite v školjke. Potresite z drobtinami in pecite v pečici 10 minut ter vroče postrezite z zeleno solato. K pripravku lahko dodate tudi olupljene sive kozice.
*Če vina ne pijete ali pa ga nimate, je tukaj manjši namig, kako ga nadomestiti, in sicer: 2/3 vode, 1/3 belega kisa in ena kocka sladkorja.
*Če vina ne pijete ali pa ga nimate, je tukaj manjši namig, kako ga nadomestiti, in sicer: 2/3 vode, 1/3 belega kisa in ena kocka sladkorja.









