Sestavine (6 oseb):
- 1 krhko testo za slano pito
- 4 jajca
- sol in poper
- 3 dl sladke smetane
- 3 dl mleka
- 500 g brokolijevih cvetov
- 20 češnjevih paradižnikov
- 1 mocarela (125 g) ali 125 g drugega sira
- 100 g na manjše rezine narezane slanine
- manjša čebula
- 1 strok česna
Priprava:
V okroglem pekaču za pite razgrnemo testo in ga pečemo 10 minut na 180°C brez nadeva po navodili za peko na slepo*. Po peki pustimo pečico prižgano.
Brokolijeve cvetove razdelimo na manjše kose in jih na sesekljani čebuli in česnu pražimo nekaj minut, da se malo zmehčajo. V posodi zmešamo smetano in jajca, nato dodamo mleko, sol, poper po okusu. Dodamo na koščke narezano mocarelo ali drug sir, ki ste ga naribali. Ohlajene prepražene brokolijeve cvetove razporedimo na predpečeno podlago iz testa. Prelijemo z zmesjo iz jajc, mleka, smetane in sira. Po vrhu položimo rezine slanine in na polovice narezane češnjeve paradižnike . Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo 30 do 40 minut oz. dokler se mlečna zmes ne strdi.
Postrežemo toplo ali ohlajeno.
*peka na slepo:
Slepa peka pomeni peči testo brez nadeva. Testo primerno obtežimo, da ohrani svojo obliko. Za obtežitev navadno uporabljamo fižol ali druge suhe stročnice, na oddelkih za gospodinjstvo ali specializiranih trgovinah pa dobite tudi posebne prav temu namenjene frnikule. Testo lahko spečemo le delno, če kasneje dodamo nadev, ki ga je potrebno peči. Če nadeva ni treba peči, testo spečemo do konca po navodilih.
Pred peko testo večkrat prebodemo z vilicami. Kos aluminijaste folije ali pergamentnega papirja pritisnemo na testo in ga poravnamo po dnu in ob robovih in nato napolnimo s stročnicami ali frnikulami. V ogreti pečici pečemo pri 200°C približno od 10 do 15 minut oziroma dokler ne začne ob robovih rjaveti. Odstranimo slepo polnilo in folijo ter pečemo še 5 minut za delno pečeno podlago ali 15 minut, da dobimo popolnoma pečeno podlago. Če se testo med pečenjem dvigne, ga z roko rahlo potisnemo navzdol.
Če smo uporabili stročnice, le-te po peki niso več primerne za uživanje, zato predlagamo, da jih shranimo za naslednjo slepo peko.









