Sestavine:
Namaz iz ricotte:
- 250 g ricotte
- 2 jušni žlici kisle smetane
- 3 jušne žlice sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vanilijeve arome
Popečeni kruhki:
- 16 rezin francoske štruce
- 2 jajci
- 250 ml mleka
- pol čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- pol čajne žličke cimeta
Višnjev preliv
- 1 kozarec višnjevega kompota (680 g)
- sladkor po okusu
- 2 čajni žlički koruznega škroba
Postopek:
V posodi gladko zmešamo sestavine za namaz iz ricotte. Shranimo v hladilnik do uporabe.
V drugi posodi zmešamo jajce, mleko, muškatni orešček in cimet. V zmes namočimo rezine francoskega kruha. Kruh popečemo na pomaščeni žar plošči ali v vroči ponvi približno 3 do 5 minut na vsaki strani, da zlato porjavi.
Višnje odcedimo tako, da prestrežemo sok kompota. V sok vmešamo sladkor in koruzni škrob, ki smo ga predhodno razmešali v dveh jušnih žlicah vode. Zmes počasi segrejemo do vretja in ob mešanju kuhamo do želene (sirupaste) gostote. Odstavimo z ognja in vmešamo višnje, pustimo, da se malce ohladi.
Kruhke položimo na krožnik, nanje naložimo žlico ricotte in prelijemo z višnjevim sirupom. Okrasimo z lističe mete.
Predlog:
Za ta recept lahko uporabite ostanke kruha, ki ga niste uspeli pravočasno porabiti. Namesto višenj lahko uporabimo katero koli drugo sadje, tudi sveže. Ricotto lahko pripravimo nekaj ur do en dan vnaprej in shranimo pokrito v hladilniku, postrežena sladica bo tako bolj osvežilna.