Kaj je raclette?
Odvisno s kom se pogovarjate. Ljubitelji sirov vam bodo odgovorili sir, ljubitelji kuhanja pa jed. Kdo pa ima prav? Oboji! Raclette je vrsta švicarskega sira in obenem tudi jed, pri kateri se uporablja istoimenski sir.
Raclette se peče na namenskem namiznem žaru, kjer si vsak postreže sam in je odlična jed za prijeten zimski večer v družbi prijateljev ali družine.
Kako pripravimo?
Za raclette se uporablja poseben namizni žar s pravokotnimi, ploščatimi kovinskimi posodicami z lesenim ročajem. Rezine sira se položijo v posodico in pusti na žaru, ali namenski polički pod ploščo, da se stopijo. Tradicionalno, v Švici, stopljen sir nato “polijejo” po kuhanem, neolupljenem krompirju. Dandanes se pogosto kombinira s pečeno zelenjavo, klobasami in drugimi jedmi, ki se pečejo sočasno na žaru.
Se za jed raclette uporablja samo sir raclette?
Ne, lahko uporabite tudi druge vrste sira. Tradicionalno in najpogosteje se uporablja sir raclette, ampak na enak način lahko pripravite tudi druge vrste sirov, ki se topijo na podoben način. Paleto sirov za vaše goste lahko popestrite s siri, kot so gruyere, ementalec, gauda, brie, cheddar, ali camembert.
Kakšna pijača se najbolje poda h jedi?
Ob raclette se tradicionalno pije suha bela vina, saj se kislina teh vin izvrstno ujame z močnim okusom sira.
Poiščite na naših policah primerne vrste sira in ostale sestavine ter popestrite večer s prijatelji ali družino s to posebno slastno jedjo. Toplo vabljeni!









