
- RDEČE VINO – TERAN ali REFOŠK
Jajca sobne temperature prelijemo z vinom in kuhamo do vretja. Ko zavrejo, zmanjšamo temperaturo na minimum in kuhamo še 30 minut. Ko so kuhana, jih pustimo stati v vinu še 4 ure. Jajca odcedimo in ko so suha, spoliramo s papirnato brisačko, na katero smo dali nekaj kapljic olja. Jajca pobarvana v vinu bodo posuta s čudovitimi kristalčki.
2. BOROVNICE
Za barvanje z borovnicami uporabimo gozdne borovnice, saj te vsebujejo več barvila in ne ameriških, ki so večje. Uporabimo borovnice, ki smo jih shranili poleti ali pa kupimo zmrznjene. Za bolj intenziven odtenek uporabimo čim več borovnic, tako, da bodo jajca v celoti pokrita. Kuhamo do vretja in nato še 30 minut. Jajca pustimo stati v borovničevem soku še vsaj 4 ure. Vmes jih po potrebi obračamo. Odcedimo in spoliramo z naoljeno papirnato brisačko.
3. RDEČA PESA – ŽAMETNA RDEČA
Jajca sobne temperature prelijemo s sokom rdeče pese in kuhamo do vretja. Ko zavrejo, zmanjšamo temperaturo na minimum in kuhamo še 1 uro. Jajca pustimo stati v pesinem soku nekaj ur, najbolje čez noč. Če niso v celoti prekrita s tekočino jih sproti obračamo. Ko se obarvajo in dosežejo željeni odtenek, jih odcedimo in previdno spoliramo z naoljeno papirnato brisačko. Pri jajcih obarvanih z rdečo peso moramo biti namreč zelo pazljivi, saj barva ni povsem fiksirana in lahko malo »puščajo« barvo.
- RDEČA PESA – PINK
Jajca sobne temperature prelijemo s sokom rdeče pese in kuhamo do vretja. Ko zavrejo, zmanjšamo temperaturo na minimum in kuhamo še 1 uro. Jajca pustimo stati v pesinem soku še 2 uri, po potrebi jih obračamo. Odcedimo in zelo previdno spoliramo z naoljeno papirnato brisačko, saj barva rdeče pese ni povsem fiksna.
- RDEČE ZELJE
Rdeče zelje narežemo na manjše kose (1x1cm) in ga prelijemo z vodo. Dodamo malo kisa in kuhamo do vretja. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo na minimum in kuhamo še 30 minut. Posodo nato odstavimo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan zelje odstranimo, v tekočino pa damo jajca sobne temperature in kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še 45 minut. Pustimo stati še 2 uri in po potrebi jajca obračamo. Odcedimo in spoliramo z naoljeno papirnato brisačko.








