Pokušanje vina

Nasveti za degustacijo vina …

Vinsko izrazoslovje

Slovarček izrazov, povezanih z vinom …

Hranjenje vina

Nasveti za pravilno hranjenje vina …

Pri hranjenju vina moramo poskrbeti za štiri glavne dejavnike: temperaturo, svetlobo, vibracijo in vedno moker zamašek.

Bela vina je treba hraniti na temperaturi okoli 12 stopinj, sladka morajo stati nekje pri 16 stopinjah, zrela in krepka bela vina pa pri 18 stopinjah Celzija. Vsa rdeča in zrela plemenita vina hranimo na temperaturi od 16 do 18 °C, rose vina pa na približno 12 °C. Pomembno je tudi, da je temperatura kar se da konstantna oziroma, da ne niha. Močna svetloba ali sonce lahko vsebino steklenice spremenita. Zato naj bo prostor čim temnejši. Steklenice čim manj premikajte in jih položite vedno vodoravno, tako da je zamašek vedno moker. Če se zamašek posuši, skozenj pronica zrak, ki vino pokvari ali spremeni.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škodi zdravju!
Ljubljana

Jurčkova cesta 225
Tel. 01 420 42 67
info@rudnidis.si

Maribor

Tržaška cesta 67a
Tel: 02 450 05 00
info@maridis.si