Pokušanje vina

Nasveti za degustacijo vina …

Vinsko izrazoslovje

Slovarček izrazov, povezanih z vinom …

Hranjenje vina

Nasveti za pravilno hranjenje vina …

Najbolj optimalni čas za pokušanje vina naj bi bil med 9. in 14. uro, vsekakor pa je bolj pomembno, da vina ne pokušate na tešče.

Najprej naredite vrstni red pokušine – najbolje, da začnete z lahkimi suhimi belimi vini, nato polsuhimi, polsladkimi in na koncu sladkimi ter visokimi predikati. Vedno pokušamo mlajši letnik pred starejšim, nearomatične sorte pred aromatičnimi in vina z manj alkohola pred višjimi alkoholnimi stopnjami.

Priporočamo, da med degustiranjem različnih vinskih vzorcev pijete vodo, s čimer se boste izognili dehidraciji, obenem pa boste tudi jasneje zaznavali vsak posamezni vzorec vina.

Prvi pomemben stik z vinom pri pokušanju oziroma degustaciji je vid. Uporabljajte tanjše kozarce, da lahko opazujete barve, tone, bistrost in iskrivost vina. Kozarec držite za pecelj, zato da vina z dotikanjem ne segrejete in s prsti ne umažete barve vina, ki prodira skozi steklo. Mlajša vina so malo bolj bleda, starejša vina pa imajo intenzivnejše odtenke. Kozarec nagnite in pogledajte barvni odtis v sredini kozarca in na robovih. Pri šampanjcih in peninah lahko uživate v mehurčkih, tako da dvignete kozarec v višino oči.

Pred vonjanjem vina je potrebno kozarec za vino oviniti. Vino se zavrti v njem in ovini stene kozarca, kar omogoča lažje in boljše zaznavanje cvetice, njene dolžine in intenzivnosti ter drugih lastnosti.

Preden vino poskusite, ga morate trikrat zavrteti, da razvije aromo. Najprej naredite majhen požirek in ga zadržite v ustih nekaj sekund, da zaznate njegovo aromo in okus. Nato skušajte določiti dolžino in intenzivnost arome in okusa ter nazadnje še skladnost in harmonijo okusa (vrstni red – sladko, kislo, slano, grenko).

Na koncu še povežite vse zaznave v celoto, da dobite splošni vtis o vinu. Nevtralizirajte okus pred naslednjim vzorcem s koščkom kruha, sadja ali sira.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škodi zdravju!
Ljubljana

Jurčkova cesta 225
Tel. 01 420 42 67
info@rudnidis.si

Maribor

Tržaška cesta 67a
Tel: 02 450 05 00
info@maridis.si