Pokušanje vina

Nasveti za degustacijo vina …

Vinsko izrazoslovje

Slovarček izrazov, povezanih z vinom …

Hranjenje vina

Nasveti za pravilno hranjenje vina …

BARIK: vrsta soda, običajno iz hrastovega lesa, ki naj bi bil zaradi razmerja med prostornino (225 l) in površino še posebej primeren za zorenje vin. Vina med zorenjem prevzamejo aromo soda, t.i. barikirana vina.

CVETICA: ko po staranju v steklenici vinski vonj postane bolj izrazit, se vonj preoblikuje v cvetico.

DEGORŽIRANJE: postopek pri klasičnem postopku za pridobitev penečega vina, pri katerem iz steklenice odstranijo droži.

DEKANTIRANJE: vsak pretok vina, pri katerem ločimo žlahtno pijačo od usedline, v kateri prevladujejo odmrle kvasovke.

EKSPEDICIJSKI LIKER: zaključni pečat, ki ga vinar da svojemu penečemu vinu. Poleg sladkorja lahko vsebuje razne mešanice vin, vinskih destilatov, zeliščnih ali sadnih likerjev, zato je njegova formula varovana skrivnost.

ENOLOG: skrbi za organizacijo dela v kleti s ciljem optimalne tehnološke izvedbe enoloških postopkov.

MACERACIJA: postopek, ki traja od drozganja do stiskanja, ko so grozdne kožice in pečke še v moštu.

MAGNUM: izraz za steklenico, ki vsebuje dvakratno količino običajne buteljke, torej 1,5 l.

OSTRA VINA: niso prijetna za pitje; so težka, še posebej suha vina, ki nimajo bogastva in zaokroženosti.

POOKUS VINA: okus, ki ostane v ustih, ko pogoltnemo vino; daljši, kot je pookus (če je seveda prijeten), boljša je kakovost vina.

PREDIKATI ali VINA ZA MEDITACIJO: vina, narejena iz prezrelega grozdja. Vinogradniki pustijo grozde v vinogradu, kjer se na jagode naseli plemenita plesen, ki se hrani z vodo in glukozo iz jagod – glede na doseženo koncentracijo sladkorja na dan stiskanja dobimo JAGODNI ali SUHI JAGODNI IZBOR. Če so nekaj dni izjemno nizke temperature, zaradi česar pomrzne voda v jagodah, lahko pridelamo LEDENO VINO. Na slami (ali v zabojčkih) sušeni grozdi so osnova SLAMNIM VINOM.

STOPNJA KISLOSTI: stopnja kislosti v vinu je ključnega pomena za njeno strukturo in ravnovesje; vina toplejših letnikov so običajno nižje kislosti, medtem ko so vina v hladnih, deževnih letih ponavadi višje kislosti; kislost v vinu lahko obdržimo, ker mu daje svežino, vendar ne preveč, saj le-ta okus vina.

TANKOVSKA METODA ali CHARMAT: postopek za pridobivanje penečih vin s sekundarno fermentacijo v posebnih ojačanih jeklenih cisternah, avtoklavih. Običajni čas refermentacije je krajši, z manj stroški, takšna vina pa so ustrezno cenejša.

TERROIR: preplet vseh mogočih dejavnikov, ki dajo pečat vinu, pridelanem na določenem območju (npr. vremenski pogoji, sestava tal, bližina morja ali visokega gorstva, krajevna tradicija, ki vpliva na izbor sort, način predelave grozdja itd.).

TRPKOST: vina, ki so trpka, niso nujno dobra ali slaba; trpka vina so ostra in groba po okusu, bodisi zato, ker so preveč nezrela na taninih in potrebujejo čas, da se razvijejo, ali pa zato, ker niso bila dobro narejena.

ZGP ZAŠČITENO GEOGRAFSKO POREKLO: nam pove, v katerem vinorodnem okolišu je bilo določeno vino pridelano. Slovenija je razdeljena na tri vinorodne dežele: Podravje: Štajerska Slovenija in Prekmurje; Posavje: Bizeljsko Sremič, Dolenjska in Bela Krajina; ter Primorska: Brda ali Goriška brda, Vipavska dolina ali Vipava, Kras in Slovenska Istra.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škodi zdravju!
Ljubljana

Jurčkova cesta 225
Tel. 01 420 42 67
info@rudnidis.si

Maribor

Tržaška cesta 67a
Tel: 02 450 05 00
info@maridis.si